Zselici Tájegységi Értéktár

Zselicségben több település összefogásával és Kaposmérő település koordinációjával 2016. december 30. napján megalakult a Zselici Tájegységi Értéktár a 114/2013. (IV. 16.) Kormány rendelet szerint. Az egész zselicségben fellelhető, illetve az ott létrehozott nemzeti érték felvételét a települési bárki írásban kezdeményezheti a Zselici Tájegységi Értéktár Bizottsághoz (7521 Kaposmérő, Hunyadi u. 13.) címzett javaslatában. A Tájegységi Értéktár Bizottság feladata a zselicségben fellelhető értékek megőrzése, továbbörökítése és turisztikai célú fellendítése, hasznosítása a községek javára..

Az értéktárba a következő szakterületek kategóriái szerint lehet javaslatot benyújtani:

1. agrár- és élelmiszergazdaság: az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai - beleértve az erdészet, halászat, vadászat és állategészségügy területét -, különösen a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, a borászat, továbbá az állat- és növényfajták.

2. egészség és életmód: a tudományos és népi megelőzés és gyógyászat, természetgyógyászat szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a gyógyszerek, gyógynövények, gyógyhatású készítmények, gyógyvíz- és fürdőkultúr.

3. épített környezet: a környezet tudatos építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített (mesterséges) része, amely elsődlegesen az egyéni és közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek.

4. ipari és műszaki megoldások: az ipari termelés - beleértve a kézműipart, kézművességet is - szellemi termékei és tárgyi javai, különösen az egyes technológiák, technikák, berendezés-, gép- és műszergyártás, műszaki eszközökkel végzett személy- és áruszállítás.

5. kulturális örökség: a kulturális örökség szellemi és tárgyi javai, különösen az irodalom, a tudomány, a népművészet és népi kézművesség, néprajz, filmművészet, iparművészet, képzőművészet, táncművészet és zeneművészet; továbbá a védett ingatlan értékei, különösen a nemzeti vagyon körébe tartozó, kiemelkedő értékű műemlékek és régészeti lelőhelyek, nemzeti és történelmi emlékhelyek, világörökségi helyszínek.

6. sport: a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgáló, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, különösen a sportolói életművek és csúcsteljesítmények.

7. természeti környezet: az ember természetes környezetének tárgyi javai, különösen a fizikai és biológiai képződmények vagy képződménycsoportok, geológiai és geomorfológiai képződmények, természeti tájak, természeti területek, életközösségek és ökológiai rendszerek; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek.

8. turizmus és vendéglátás: a turizmus és a vendéglátás szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a turisztikai attrakciók, szolgáltatások, a vendéglátó-ipari termékek, valamint a vendéglátás körébe tartozó étel- és italkészítési eljárások.


Untitled Document Ma Mária napja van.

gyengénlátóknak

TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁRBA FELVETT NEMZETI ÉRTÉKEK:


Kapos folyó völgye


Kassai Völgy

Kassai féle íj

Kassai féle lovasíjász módszer

Bölényfarm

Temetőkerítés emlékmű

Harangláb emlékmű

Református templom

Katolikus templom

Kapos-folyó völgye

Kassai-völgyKaposmérõ.hu