2022 május 8-án rajtol el Kaposvárról a GIRO Italia kerékpáros körverseny Kaposmérőn át

Tisztelt Kaposmérői Lakótársaim !

Nem egészen egy hónap múlva, május 8-án rajtol el Kaposvárról a GIRO Italia kerékpáros körverseny. A Giro d’Italia nem csak az országúti kerékpározás egyik nagy eseménye a világban, hanem a világ sporteseményei között is előkelő helyet foglalja el évente. A nézettség a helyszíneken és a médián keresztül, a sportolók elismertsége, népszerűsége mindenképpen igazolja a fenti állítást, még akkor is, ha Mo.-n ez a sport még nem érte el a világ és a kontinens más országaiban jellemző ismertséget.
A Giro nemcsak egy szimpla kerékpárverseny, hanem egy turisztikai attrakció is, amit évente több mint 800 millióan követnek élőben. Éppen ezért reméljük, hogy a közvetítések által minél több ember kap majd világszerte kedvet ahhoz, hogy mihamarabb megnézze ezt a csodálatos országot, amelyben élünk. Ezért szeretném kérni településünk lakóit, hogy a verseny napján lehetőleg minél többen jöjjünk ki a település központjába, még ha csak pár pillanatig is látjuk a világsztárokat (közöttük Valter Attilát) elsuhanni a szemünk előtt. A versenyzők 12 óra 25 perckor indulnak Kaposvárról a Kossuth térről, autós felvezetéssel jönnek ki kaposújlaki vasúti átjáróig. Utána lesz a repülő rajt az ipari park bejárata körül. Így akár az ipari park belső útjáról vagy a faluközpont aszfaltos pályájáról kiváló látványt nyújt az elhaladó csapatok színes kavalkádja. Hogy még vonzóbb legyen a nap, akkor bonyolítjuk le a X. jubileumi MÉRŐ-MARATON terepmaraton versenyt is. Már 10 óra előtt nekivágnak a futók a gyönyörű zselici lankáknak, hogy délre beérkezzenek a faluközpontba. Így együtt nézhetjük velük a kerékpáros sztárokat, majd 13-órakor eredményt hirdetünk az embert próbáló futást teljesítő sportbarátok között több korosztályban.
Kérem a falu polgárait szánjanak rá egy kis időt, hogy együtt ünnepeljük ezt a két kiváló spoteseményt, biztassuk és támogassuk a versenyzőket szurkolásunkkal, és mutassuk meg a világnak, hogy erre felé is összetartó sportot szerető emberek élnek, akik büszkék nemzetükre és büszkék a szép zselici tájra, benne a Kassai völgyel.
Végezetül néhány technikai jellegű dologra hívnám fel lakóink figyelmét. A Giro d’Italia színe a rozsaszín és a fekete. Ezért arra kérek mindenkit, hogy aki teheti ilyen színű trikót vegyen fel a verseny idejére, ha kijön szurkolni. Természetesen ennek hiánya miatt ne maradjon otthon senki se. A verseny ideje alatt és előtte két órával már komoly útlezárások lesznek a településen. Ezért, ha valakinek kocsival lenne dolga azt lehetőleg reggel intézze el, mert 10-órától már a faluban a 610-es úton keresztbe átmenni is nehézséget fog jelenteni. Menekülő útvonal is csak a Hetes község felé vezető út lesz. A közlekedés korlátozása a verseny elhaladta utáni fél óráig lesz érvényes. A korlátozásokat a profi verseny szervezők és a rendőrség fogja biztosítani. Szeretném továbbá megkérni településünk lakót, hogy igyekezzünk arra a napra a szokottnál is tisztább képet kialakítani településünkről, amivel sajnos nem lehetünk maradéktalanul elégedettek. A TV-s közvetítések a levegőből is lesznek, így nem tudunk elrejteni semmit sem a falunk állapotáról. Örömmel látnám, ha az előtte lévő napokon mindenki levágná az árokparton a füvet, és az autókból kirepülő flakonokat össze szedné az árokból. Igyekezzünk minél szebbé tenni településünket. Ennek érdekében az önkormányzat is közreműködik szemetet gyűjt és rózsaszín virágokat ültet a virágágyásokba az idei évben. Ha valaki további ötletes dekorációval várja a versenyt örömünkre szolgálna. A korábbi felhívásokból is tájékoztattuk a lakosságot önkénteseket is szívesen vesznek a rendezők, akik a kerékpársport szerelmesei vagy talán most válnak azzá.

Baráti üdvözlettel:
Prukner Gábor polgármester