Rendőrségi felhívás – Boldog biztonságos ünnepeket Rendőrségi felhívás – 2023 december

Az ünnepek közeledtével az emberek sok időt töltenek utazással, vásárlással és az ajándékok kiválasztásával. A zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, figyelmetlenség esetén könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak. Igaz ez a manapság előtérbe került internetes vásárlásokra, online banki műveletekre is, melynek veszélyeire külön hírlevélben adunk tájékoztatást. Azért, hogy az ünnep valóban ünnep legyen, szeretnénk felhívni figyelmüket az időszakban leggyakrabban előforduló bűncselekményekre, a megelőzésük lehetőségeire, továbbá arra, hogy biztonságuk érdekében az első lépést Önöknek kell megtenni.

Zseblopás:
A zsebtolvajok leggyakrabban zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön tevékenykednek, ahol az emberek figyelmetlenségét, könnyelműségét kihasználva főleg pénztárcát, iratokat, mobiltelefont tulajdonítanak el.

Hogyan védje meg magát a zsebtolvajoktól? Fogadja meg a rendőrség tanácsait!

Fokozottabban figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen tömegben tartózkodik, utazik (válltáskáját maga előtt fogva közlekedjen)! 
Ne tartson okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben! 
Ne tegyen egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont! (Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre, lábra erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.) 
Bankkártyája mellett soha ne legyen ott a PIN kód!
Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját bevásárlókocsira, pultra! 
A megvásárolt és kifizetett árut se hagyja felügyelet nélkül és a gépkocsiba történő bepakolás során is ügyeljen értékeire!
Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát maga mellett, ellenőrizze értékeinek meglétét!
Ha tetten éri a tolvajt, hangosan kérjen segítséget, értesítse a rendőrséget!

Gépjármű feltörés:
Az ünnepek alatti nagy rohanásban sokan járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek pár másodperc is elég, hogy feltörjék a gépkocsit és megszerezzék azokat.

A gépjárműben hagyott értéktárgyai nincsenek biztonságban, tegye azokat a csomagterébe az értéktelennek tűnő tárgyakkal együtt, hiszen azok is felkelthetik az elkövető érdeklődését!
Minden esetben zárja be autóját, ablakait soha ne hagyja lehúzott állapotban!

Lakásbetörés:
Az ünnepek alatt sokan döntenek úgy, hogy elutaznak otthonról, hosszabb-rövidebb időre. Ezen időszak alatt a legtöbben „őrizetlenül” hagyják otthonukat. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot ajánlunk figyelmükbe:

Utazási szándékáról ne beszéljen idegenek előtt és közösségi oldalakon se tegye közzé! 
Csak közvetlen családtagjai, megbízható barátok, szomszédok tudjanak elutazása időpontjáról, akiket kérjen meg, hogy távolléte alatt ellenőrizze otthonát.
Szereltessen fel korszerű zárakat, szükség esetén alkalmazzon üvegtörés elleni biztonsági védőfóliát, rácsot!
Elutazás előtt az ajtókat, ablakokat mindenhol gondosan zárja be! 
Szereltessen fel riasztórendszert! 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, NE változtassa meg a helyszínt, és azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!